Annons:

10 smarta tips för anställningsintervjun: så här får du det nya jobbet

Letar du efter tips för anställningsintervjuer? Vill du maximera dina chanser att bli kallad till en anställningsintervju och tillfället att visa dig från din bästa sida? Vi har listat de viktigaste anställningsintervjutipsen för att maximera dina chanser att få det nya jobbet!

Ledigt jobb hittat

Du har hittat din perfekta lediga tjänst, men vad händer nu?

Tips 1: Googla dig själv

Tänk på att rekryterare gör sökningar på nätet. Innan du skickar ditt CV och personliga brev bör du därför kontrollera vilken och hurdan information om dig som finns tillgänglig på Internet. Sök efter dig själv på Google och kontrollera om det finns någon information som du helst inte vill dela med dig av till din framtida arbetsgivare.

Kontrollera också dina profiler på sociala medier direkt. Finns det gamla bilder eller inlägg som du kanske borde dölja eller radera? Se till att din närvaro på nätet bara visar det du vill visa.

Tips 2: Skapa ett stenhårt CV

Se till att ditt CV är strukturerat och professionellt. Håll det kortfattat. Inkludera bara den mest relevanta informationen så att ditt CV inte blir rörigt. Placera nyckelkompetenser som är viktiga för tjänsten på en framträdande plats i ditt CV. Skriv dessutom en bra profil; rekryterare tittar ofta på den först.

Be om feedback på ditt CV från andra. Ibland kan det som verkar logiskt för dig vara oklart för någon annan. Klicka här för att få hjälp med att skapa ditt CV.

Tips 3: Skriv ett övertygande personligt brev

Gör ditt personligt brev levande, entusiastiskt och personligt. Förklara tydligt varför dina färdigheter matchar jobbkraven. Låt någon annan granska ditt brev och be om ärlig feedback.

Tips 4: Betona dina styrkor

Om din erfarenhet inte räcker till för tjänsten ska du i ditt personligt brev och CV fokusera på de kompetenser du har och hur de kan vara till nytta för organisationen.

Förberedelser inför anställningsintervjun

Grattis, du har blivit kallad till en anställningsintervju! Här är några tips som hjälper dig att förbereda dig på bästa sätt:

Tips 5: Fördjupa dig i organisationen

Se till att du är välinformerad om det företag du söker jobb hos. Studera webbplatsen noggrant och leta efter deras senaste utvecklingar och projekt. Förstå företagets uppdrag och fundera på varför just du vill arbeta där. Du bör ha ett svar på den ofta ställda frågan "varför vill du arbeta här?".

Tips 6: Förbered dig på tuffa frågor

Förbered dig på frågor som ger insikt i hur du tänker och agerar i olika situationer. Tänk igenom dina svar i förväg, men se till att det inte verkar som om du har övat in dem. Rekryteraren ställer ofta öppna frågor för att få en bättre bild av dig som kandidat. Några exempel skulle kunna vara:

Varför sa du upp dig från ditt nuvarande jobb?
Hur hanterar du konflikter på jobbet?
Varför behöver vi anställa dig?
Vad gör dig unik?
Har du några egna frågor?

Tips 7: Lär känna din samtalspartner

En användbar strategi är att kontrollera din rekryterares LinkedIn-profil och leta efter likheter. Det kan hjälpa dig att skapa en personlig kontakt under intervjun.

Tips 8: Var förberedd med relevanta frågor

Som vi kort nämnde i tips 6 är chansen stor att du själv får möjlighet att ställa frågor. Att ställa frågor visar att du är intresserad och engagerad. Fundera på vilka frågor du vill ställa i förväg baserat på platsannonsen och din preliminära undersökning av företaget.

Under anställningsintervjun

Nu är det dags att briljera under anställningsintervjun. Här är några tips:

Tips 9: Ta god tid på dig att svara

Du har gott om did på dig att svara. Om du måste fundera på något är det helt okej. Det är bättre att ta lite tid på sig att fundera ut ett bra svar än att bara prata ochinte får något sagt. Vid behov, be om ytterligare förklaring om du inte helt förstår frågan.

Tips 10: Acceptera dina nerver

Det är normalt att vara nervös inför en anställningsintervju. Försök inte att dämpa dessa nerver utan acceptera dem som en del av processen. Rekryterare är vana vid nervösa sökande och kan förbise detta.