Annons:

5 anledningar till att du börbesöka New York

5 anledningar till att du börbesöka New York.jpg

New York är ett oerhört populärt resmål bland svenskarna. Med tanke på hur mycket amerikansk media centrerad runt New York som många av oss tar del av på regelbunden basis så är detta inte särskilt konstigt. I den här texten kommer vi att lista 5 anledningar till att du bör besöka “the big apple”.

Att ta sig till New York är väldigt enkelt. Flygresan tar cirka 8 timmar och det går regelbundet flyg direkt från både Stockholm och Köpenhamn. För att resa till USA så krävs det idag inget visum, men du behöver ansöka om ett ESTA. Detta går väldigt fort att göra, men se till att du gör det i god tid innan din avresa för att slippa onödig stress inför din semester.

Restaurangerna

Restaurangerna i New York är bland världens bästa. Här hittar man många restauranger som har omnämns i Michelinguiden, och om du är ute i god tid är det fullt möjligt att få bord på flera av dessa. Faktum är också att det finns en hel del intressanta restauranger i lite snällare prisklasser. New York är verkligen en matstad i världsklass, och när du besöker staden får du inte missa deras världsberömda bagels.

Den vibrerande stadspulsen

New York är i sig en enorm stad. Även om man tror att man har upplevt myllrande städer tidigare så är det ingenting som slår hur levande och aktiv staden känns dygnet runt. Oavsett om du går en eftermiddagspromenad i central park eller besöker någon av barerna i kulturkvarteren så kommer du genast att slås av hur många människor som rör sig ute, eller hur mycket liv som staden vibrerar av.

Kulturen

Men New York bjuder också på en hel del kultur. På Broadway kan man se världens största och mest omtyckta musikaler med The Lion King, Hamilton, och Cats som klara favoriter. Dessa är oerhört populära och det kan därför vara en god ide att boka biljetterna långt i förväg för att garantera platser.

För den som är intresserad av konst så finns det också ett veritabelt smörgåsbord att välja och vraka bland. Några självklara val är Guggenheim och The Met, men även här finns det mycket att välja bland. Många av dessa museer har också, tack vare olika organisationer, väldigt rimliga entrépriser.

Sevärdheterna

En sak som inte heller får glömmas bort är den enorma mängden av sevärdheter som det finns att ta del av i New York. Dels så kan man ta en färja och titta på frihetsgudinnan och Ellis Island, dit många svenska utvandrare kom under tidigt 1900-tal.

Väl inne på Manhattan så kryllar det också av landmärken som är häftiga att se på nära håll. Att åka upp på toppen av Empire State Building eller Rockefeller center bjuder på storslagna vyer, och är inget för den som lider av svindel. Andra populära besöksmål är Wall Street, den pulserande hjärtat av den amerikanska finansmarknaden, samt att gå och besöka minnesmärket som byggts där World Trade Center en gång stod.

Shoppingen

New York är också en fantastisk plats för den som tycker om shopping. Här hittar man stora affärer från världens största och exklusivaste varumärken, och platser såsom Tiffanys och Zak’s är oerhört populära. Även om du inte tänkt att köpa någonting så är det fantastiskt roligt att gå runt och titta i de olika affärerna.

För den som tycker om att handla second hand så finns det också oerhört mycket att välja bland. Se till att du har valt ut några affärer innan du åker, eftersom det finns alldeles för många för att hinna med att besöka alla under en och samma resa.