Annons:

5 sätt som en VPN kan hjälpa dig med att vara säker på internet

Alla har nog hört talas om VPN-tjänster i dagens samhälle, men få vet vad de faktiskt är kapabla till att göra. De är inte bara till för att låsa upp regionala begränsningar för att du ska kunna få tillgång till material som annars inte hade varit tillgängligt, de skyddar dig även mot en rad olika nätbaserade angrepp, och ser till att din information och data är säker.

5 sätt som en VPN kan hjälpa dig med att vara säker på internet

Vad är en VPN?

VPN är en förkortning för Virtual Private Network, och är en tjänst som skapar en säker förbindelse mellan två olika punkter, exempelvis din dator och den server där en viss hemsida är hostad. Tjänsten används för att bidra med anonymitet och säkerhet, men även för att kunna kringgå vissa regionala restriktioner, exempelvis vid streaming.

Det bästa av allt är att de flesta VPN-tjänster är kompatibla med de flesta operativsystem, webbläsare och tillägg, därmed behövs det exempelvis ingen särskild VPN Chrome eller VPN Mozilla för att de ska fungera, även om det finns de tjänster som är nischade och inriktade.

5 saker som en VPN bidrar med för en säker miljö online

Följande fördelar får du dra nytta av när du använder en VPN:

Krypterar IP-adresser

En VPN-tjänst krypterar din IP-adress, vilket gör att inte ens din internetleverantör kan se vart du befinner dig. Detta innebär att du får en stor dos av anonymitet, vilket i slutändan ökar din säkerhet.

Den enda aktör som kan avgöra vem du är, är företaget som driver den VPN-tjänst som du använder. De flesta VPN-tjänster ger heller inte ut din information om något företag, regering eller myndighet vill se vem det är som ligger bakom IP-adressen som leder tillbaka till VPN-tjänstens servrar.

Krypterar loggar och data

Dessa tjänster ser dock inte bara till att din IP-adress är skyddad och anonym. Även din historik, cookies med mera blir krypterade, vilket exempelvis gör att tredjepartstjänster inte kan se din personliga information. Detta gör att du är anonym när du surfar på internet, vilket kommer med ett flertal olika fördelar, t.ex. att företag inte kan se vem du är, och på så sätt anpassa annonser för dig eller liknande.

“Död mans grepp”

Det här är ett koncept som vanligtvis används på motorer, exempelvis på båtmotorer eller vattenskotrar. Anledningen till detta är att motorn ska stängas av om personen inte längre befinner sig i närheten av motorn, vilket bidrar med en stor säkerhet.

Denna typ av funktion finns dock inte bara på motorer, utan VPN-tjänster har ofta något som kallas för en “kill switch”, eller “död mans grepp”. Du kan ställa in att vissa program ska sluta fungera eller avslutas om din VPN-tjänst av någon anledning tappar anslutningen, och ibland går det till och med att göra så att hela internetanslutningen lägger ner om VPN-tjänsten slutar fungera. På så sätt undviker du att utsätta dig för fara online.

VPN på router

Du kan installera en VPN på din router, något som medför ett flertal fördelar. Detta innebär att alla dina enheter som är uppkopplade mot internet automatiskt skyddas av VPN-tjänsten. Detta innebär att du inte behöver installera en separat VPN-tjänst för varje enhet som du har, exempelvis smart kylskåp, smart TV, mobiltelefon eller dator. Alla enheter som är uppkopplade mot routern skyddas och kopplas upp mot VPN-tjänsten.

Bonus: kringgå regionala begränsningar

En stor bonus är att en VPN-tjänst låter dig kringgå vissa regionala begränsningar, vilket även är en av de vanligaste anledningarna till varför människor väljer att skaffa denna typ av tjänst. Här kan du exempelvis få tillgång till ett helt annat utbud hos de streamingtjänster du prenumererar hos, och många tidningar och andra hemsidor är begränsade till en viss region eller land, något som går att kringgå med hjälp av en VPN-tjänst.

När det är extra viktigt att använda en VPN

En VPN är alltid viktigt att använda, men är extra viktigt vid följande situationer:

  • I offentliga miljöer. När du befinner dig i offentliga miljöer, exempelvis på en flygplats eller galleria, är det extra viktigt att du använder en VPN-tjänst. Om du inte gör det riskerar du att någon med skadlig avsikt snappar upp din information och data, vilket kan leda till katastrofala resultat.
  • När du hanterar känslig information. Om du vet att din enhet hanterar känslig information, eller att du ska föra över känslig eller viktig information på internet, är det väldigt viktigt att du gör det på ett säkert sätt. Med hjälp av en VPN-tjänst får du ett extra lager av säkerhet och anonymitet, vilket du inte borde tacka nej till.
  • Om du inte vill att någon ska se vad du gör. Om du kollar på saker som du inte vill att någon ska veta att du kollar på, kan en VPN-tjänst ge dig den anonymitet du söker.