Annons:

AC & luftkonditionering – Ett måste i en bil

Att äga en bil och att köra denna bil är förknippat med frihet. Det är en stor frihet att när som helst kunna lasta in sina saker i bilen och ge sig iväg på en resa, eller bara en kort tur inom staden.

Det är den stora flexibiliteten med bilägande som är en av de största och viktigaste anledningarna till att bilen har blivit så central i det moderna samhället. Bilen symboliserar det välstånd som samhället har nått under de senaste hundra åren och bilen är därför intimt förknippad med ett modernt liv där vi njuter av den frihet och status som en bil ger.

AC & luftkonditionering – Ett måste i en bil

Varför är AC och luftkonditionering så viktigt i en bil?

Dagens bilar är dock långt ifrån desamma som de var när de först rullade ut från fabrikerna i början av 1900-talet. Då var bilen i mångt och mycket en hästkärra med en liten motor och det skulle ta ganska lång tid innan bilen blev något mer än så.

Under 30-talet hade dock bilen blivit mycket modernare och tack vare Ford kunde det stå en bil på var mans gård.

Efter andra världskriget blev bilarna också mycket mer komfortabla och kort därefter hamnade bilarnas säkerhet i fokus.

En av de mest bekväma delarna av de nya bilarna var att de nu var utrustade med AC & luftkonditionering. Detta gjorde att det inte längre var en ren plåga att resa i bil under varma sommarmånader. Istället kunde man ställa in temperaturen så att det inre av bilen höll en temperatur där man fortfarande kunde tänka på annat än hur varmt det var. Särskilt för föraren var det en stor lättnad med AC eftersom den gjorde att föraren kunde hålla sig fräschare och därmed kunde köra under längre tider utan att bli utmattad.

Hur var livet innan AC i bilarna?

Innan AC och luftkonditionering installerades i bilarna så var de väldigt varma och fuktiga så fort det var varmt ute. Det räcker ofta med att temperaturerna kryper upp mot tjugo grader för att det ska bli väldigt varmt inne i en bil, särskilt om det är solsken ute.

Man får heller inte glömma bort att med luftkonditionering så är det inte bara kylning som räknas in, bilarnas inomhusklimat blev också fria från fukt.

Redan tidigare hade man installerat värme i bilarna vilket förstås i mångt och mycket var än viktigare.