Annons:

Att hålla föreläsningar på bästa sätt

Att hålla föreläsningar kan vara ett mycket bra sätt att förmedla information på ett sätt som är enkelt att smälta och komma ihåg. Till skillnad från en bok blir det en mer interaktiv upplevelse där det blir lätt för publiken att hålla intresset uppe under hela föreläsningen. Genom välskrivna och duktigt presenterade föreläsningar blir ens meddelande klart och koncist så att publiken kan lämna salen och känna att de har lärt sig någonting nytt och spännande. Vad är då egentligen viktigt att ha i åtanke inför när man ska hålla en föreläsning så att allting går så smidigt som möjligt?

Träning, träning och mer träning!

När man väl har sitt tal skrivet är det mycket viktigt att man tränar noga innan det är dags för föreläsningen. Om man kan sin text väl utantill kommer man att vara mindre nervös när man väl står inför publiken. Att förbereda sig kommer alltid att leda till en lättare och smidigare föreläsning. Det är dessutom bra att ha en stark inledning som man har tränat på lite extra, då starten kommer att göra mycket för ens självförtroende under den resterande delen av föreläsningen.

Typ av föreläsning

Sättet man pratar på kan bero på vem målgruppen är och vilket sorts meddelande man vill förmedla. Är det ett glatt och inspirerande tal, ett neutralt och informativt tal eller ett seriöst och uppmanande tal? Vad man utstrålar i form av ens energi är någonting som man bör ta hänsyn till långt innan det är dags för föreläsningen.

För att lugna nerverna kan man sedan tänka lite extra på hur man står. Ta djupa lugna andetag medan man står avslappnat och bekvämt. Om ens kroppsspråk utstrålar lugn kommer det inte att dröja länge förrän man även känner sig lugn i sig själv. Sist men inte minst är det värt att nämna ens blick. Man bör alltid hålla ögonkontakt med sin publik och titta runt i rummet istället för att stirra ner i golvet. Om man själv är kontaktsökande kommer publiken snabbt att snappa upp på det och själva bli mer fängslade av föreläsningen. Med dessa tips väl tillhands kommer föreläsningar att bli bättre än någonsin.