Annons:

Att tänka på vid köp av herrparfym

Att välja rätt parfym kan vara en djupt personlig process. En doft säger mycket om en person och kan ha stor inverkan på hur den personen uppfattas av omvärlden. För män som är ute efter en ny parfym finns det några viktiga aspekter att ha i åtanke för att hitta rätt doft. Här är en guide för att hjälpa dig på traven.

Att tänka på vid köp av herrparfym

Lär känna din doftprofil

Innan du beger dig ut för att köpa en ny herr parfym är det bra att ha en förståelse för vilken typ av dofter du dras till. Dofter delas ofta in i olika familjer såsom:

● Träiga

● Orientaliska

● Fräscha

● Blommiga

Genom att känna till vilken doftfamilj som passar din stil och personlighet kan du snabbare navigera i det stora utbudet av herrparfymer.

Varumärke och pris

Det finns en uppsjö av varumärken som erbjuder herrparfymer i olika prisklasser. Ett högt pris garanterar inte alltid högre kvalitet och det lönar sig att prova både storsäljande parfymer från etablerade designermärken, såsom exempelvis Versace Eros, såväl som från mindre, mer nischade märken. Ofta kan du hitta unika dofter som inte bärs av många andra, men samtidigt är de mer välkända parfymerna populära av en anledning.

Förstå doftens komposition

En parfym består av tre noter: toppnoten, hjärtnoten och basnoten. Toppnoten är den initiala doften som man känner direkt efter applicering, men den försvinner snabbt. Hjärtnoten är parfymens kärna och det som ger den dess karaktär. Basnoten är den som varar längst och som binder samman hela doften. När du provar parfymer bör du ge dem tid att utvecklas på din hud för att verkligen förstå hela doftens spektrum.

Hudtyp och hållbarhet

Din hudtyp kan påverka hur en parfym doftar på dig och hur länge doften varar. Torr hud kan till exempel få parfymen att försvinna snabbare och kan kräva en mer intensiv doft eller fler appliceringar under dagen. Tänk också på parfymens koncentration. Eau de Toilette är lättare och håller i ungefär 2-4 timmar, medan Eau de Parfum har en högre koncentration av doftoljor och kan varar upp till 5-8 timmar.

Säsong och tillfälle

Vissa dofter passar bättre i vissa säsonger. Tunga och varma dofter kan kännas överväldigande under sommarmånaderna, medan lättare, fräschare dofter kanske inte känns tillräckliga under vintern. Likaså bör du överväga tillfället – en doft för kontoret bör vara mer nedtonad än en parfym för en kväll ute.

Prova på din hud

Det är viktigt att komma ihåg att parfym helst ska provas på din hud innan köp och inte bara på en testremsa. Din kropps naturliga oljor kommer nämligen att interagera med parfymen och kan förändra hur den doftar. Låt parfymen sitta på din hud i flera timmar för att se hur den utvecklas och för att försäkra dig om att du är nöjd med både initiala och efterföljande noter.