Annons:

Bitcoin- kryptovaluta

Vad är kryptovaluta? Enkelt sammanfattat så är kryptovaluta virtuell valuta eller med andra ord; digitala pengar. Det finns olika kryptovalutor men den mest kända är Bitcoin som lanserades 2009 och är den första fungerande kryptovalutan som snabbt började skapa oro inom finansvärlden. Bitcoin skapades först som ett sätt att dela valuta mellan privatpersoner, s.k.. Peer-to-peer, där man inte var beroende av en bank som stod som mellanhand och helt enkelt inte var centraliserat som dagens traditionella valutor är. Vill man veta mer om Bitcoin och kryptovaluta rent allmänt så kan man besöka daytrading.se.

Att använda kryptovalutor istället för riktiga pengar

En tanke med kryptovaluta eller digital valuta är att slippa mellanhanden och den övervakande makten som är staten och bankerna. Med kryptovaluta kan man hantera sina transaktioner med full anonymitet och utan att det kan kontrolleras på högre instans då den transparensen inte existerar. Utan den tredje-parten, eller mellanhanden, så går transaktionerna mellan två parter också mycket fortare eftersom inget begränsar den.

Hur fungerar användning av kryptovaluta?

Man köper upp en viss mängd av den valda kryptovalutan, vare sig det är Bitcoin, Litecoin, Monero eller någon helt annan. Detta göra man ännu så länge med traditionella medel genom digitala handelsplatser som hanterar köp och sälj av digitala valutor. Sedan väljer man hur man vill förvara sin kryptovaluta, här finns det olika alternativ. Vad du sedan väljer att göra med dina digitala pengar är helt upp till dig själv, men var beredd på att det ännu finns många begränsningar i användandet.

När det gäller sparandet, eller bevarandet av dina digitala pengar så görs det i dedikerade plånböcker och här så finns det i princip tre alternativ.

  1. I madrassen. Nu menar vi ju inte bokstavligen men i det här fallet så är det alternativet där man spara allt på sin dator i en fil. Ingen annan har tillgång till dem men det är du själv som ansvarar för säkerheten.
  2. På en speciell USB-sticka. Denna förvarar din kryptovaluta utan att du behöver ha den inkopplad i datorn. Detta kallas för hardware-wallet eller hårdvaruplånbok på svenska.
  3. En kryptovalutabörs. Här lägger du dina pengar hos en online-plattform där de helt enkelt erbjuder dig tjänsten att hålla dina pengar åt dig, oftast med tryggheten som försäljningspunkt. Detta kallas på engelska för custodian wallet.

Tryggheten är begränsad

Om man väljer att ha sin valuta hos en tredje part så hänger det på att de har full koll på säkerheten. Det finns flera fall där hackning orsakat att många förlorat sina digitala pengar. Skulle en konkurs ske så finns även här risken att bli av med sitt innehav, något som man sett ha skett tidigare. Väljer man istället att behålla sin valuta på sin dator så finns risken att man blir av med det om man får virus.

Oavsett så finns olika alternativ, det gäller bara att hitta den som passar en bäst.