Annons:

Cybersäkerhet och hur man jobbar säkert hemifrån 2021

Vad vet du om cybersäkerhet och om att jobba tryggt hemifrån? Pandemin har förändrat mycket, inte bara genom ett ökat fokus på hälsa och hygien, men även hur vi ser våra arbetsplatser och effektivitet i arbetet.

Cybersäkerhet och hur man jobbar säkert hemifrån 2021

Då fler tvingats arbeta på distans har många upptäckt både njutningarna och svårigheterna med att jobba hemifrån. Många anställda har upptäckt att de föredrar arbete på distans över att åka till kontoret, medan många också upptäckt att den sociala kontakten är viktig för att må bra och för arbetsmoralen. Även företagsägare har insett vilka besparingar man kan åstadkomma genom att stänga ner kontor och slippa både höga fasta och rörliga kostnader för lokaler.

En för många både anställda och företag oväntad och oönskad aspekt av att jobba hemifrån är problem med cybersäkerhet.

Ett bra antivirus

Ett antivirusprogram är grunden i cybersäkerhet. Det är bland det första som krävs att du installerar om du arbetar med företagsdata. Att surfa utan antivirus lämnar din dator utsatt för varje hot och malware det finns där ute.

På så vis är all din data och företagets data utsatt för hot från cyberkriminella och hackare. Ingen PC bör användas utan antivirus.

Använd ett krypterat nätverk

Till skillnad från ett företagsnätverk är ditt internet hemma inte krypterat. Detta gör att din aktivitet på nätet lämnas oskyddad och kan samlas in. Om en hackare får tillgång till din PC kan datan därför stjälas.

Du kan skydda dig från detta hot genom att köpa en VPN för att dölja din IP-address. En VPN hjälper de som jobbar på distans genom att erbjuda en krypterad privat tunnel där internetaktiviteten samt datan blir svår eller omöjlig att spåra och lagra.

Säkerhet i hemnätverket

En nyköpt router är inte alltid säker att använda. Vissa kommer med lösenord som är enkla att hacka eller är helt oskyddade. Detta kan göra det lätt för hackare att få åtkomst till ditt hemnätverk.

Förbättra din routers säkerhet genom att byta dess lösenord och se över dess inställningar. Ofta räcker det med att byta lösenordet som routern kommer med till ett säkrare. Förstås kan man även installera en VPN i routern för att försäkra sig om att alla uppkopplade enheter i hemmet surfar säkert.

Verktyg för distansarbete

Vissa arbetsplatser kräver att man som anställd kopplar upp sig till företagets nätverk via programvara för distansuppkoppling till annan enhet. Flera av dessa verktyg för distansanslutning kommer med säkerhetsproblem och bör därför undvikas om man arbetar med företagsdata.

Det är bäst att kommunicera med ansvariga på företaget eller teknikansvariga för att välja verktyg som erbjuder det mest pålitliga och säkra sättet att ansluta till enheter på distans.

Undernätverk för arbete

Trots att en VPN skyddar din data på enheten medan du är uppkopplad, kanske du inte är den enda som använder ditt hemnätverk.

Din familj eller den som kopplar upp sig via samma nätverk och inte använder sig av kryptering kan drabbas av en attack av en hackare och på så vis även få tillgång till den data du hanterar.

Därför kan man skapa ett undernätverk som endast används för arbete, då detta erbjuder ett ännu säkrare sätt att koppla upp sig.

Undvik överdriven skärmdelning

Med fler som arbetar på distans har vi sett mer skärmdelning än någonsin tidigare. För vissa har det varit en helt ny erfarenhet att dela sin skärm. Har man tillbringat tillräcklig tid online vet man att mycket kan hända när man delar skärm, så som att man råkar visa sin mejl, meddelanden, privat information, browserhistorik och liknande.

För att undvika att dela känslig data är det en god idé att kontrollera vilket fönster du har öppet innan du väljer att dela skärmen och kanske även stänga andra känsliga fönster. Beroende på din position i företaget kan annars andra anställda få tillgång till information som de inte bör se.

Phising

När du använder ett företags nätverk blockeras ofta phising-mejl av företagets säkerhetssystem. Men om du är på ditt hemnätverk kan dessa mejl dyka ner i inboxen och riskera att företagets data hamnar i fara.

Denna sorts mejl ser ut som helt vanliga mejl, till exempel ser de ut som att de kommer från kända sidor där man ombes klocka för att sedan logga in med användarnamn och lösenord. Förstås är dessa sidor och mejl utformade för att se legitima ut, men kommer från falska sidor. Kontrollera därför alltid noga avsändarens mejladress och vilken URL du bes klicka på.

Alla nätverk har svagheter

Som summering kan man säga att inga nätverk är hundra procent säkra. Även företags infrastruktur kommer med svagheter, men när du arbetar hemifrån är det ditt eget ansvar att skydda både din personliga data och den företagsdata du arbetar med.

Brister i datasäkerhet och läckor kan leda till kostsamma driftstopp och förluster, se därför till att använda dig av tipsen ovan när du jobbar hemifrån!