Annons:

Därför ska du välja hantverksmöbler i trä istället för massproducerat lösöre

Många masstillverkade möbler och inredningsartiklar gör våra liv bekväma. Men det är inte alltid som fabrikstillverkade stolar och bord tilltalar människor som vill inreda sina hem mer personligt.

Därför ska du välja hantverksmöbler i trä istället för massproducerat lösöre

I en värld där miljontals människor världen över kan köpa identiska föremål i butiker, blir en unik och handgjord vara mer sällsynt. Även om bekvämlighet är viktigt för många människor är det mer tilltalande att äga en möbel som skapats av en mänsklig hand, än tillverkad av en maskin.

Det finns flera goda anledningar till att man ibland bör undvika massproducerade möbler och istället fylla sitt hem med unika stolar, bord, utomhusmöbler och hyllor som är hantverksmässigt tillverkade.

Handgjorda möbler är gedigna

De flesta tror att fabrikstillverkade möbler är robusta och stadiga men så är inte nödvändigtvis fallet. Fabrikstillverkade möbler monteras ofta ihop med hjälp av lim. Vissa fabrikstillverkare använder även fästelement - men det sker inte med alla möbler. Handgjorda trämöbler däremot är ofta tillverkade av massivt trä. Dessa möbler både skruvas och spikas ihop för att säkerställa att de olika komponenterna i möblerna inte trillar isär.

Handgjorda möbler är framtida släktklenoder

Innan möbler började masstillverkas i fabriker ägde de flesta familjer handgjorda möbler. Dessa småskaligt tillverkade produkter användes under många årtionden eftersom de hade en lång livslängd. Det hörde heller inte till ovanligheterna att handgjorda trämöbler gick i arv från föräldrar till barn. Till skillnad från storskaligt producerade möbler kan hantverksproducerade möbler ses som värdigt arvegods - även idag.

Småskalig möbeltillverkning är bra för miljön

Massproducerade möbler är byggda i större fabriker och industrier där många olika maskiner och tekniker används. Ofta nyttjas dessutom byggmaterial som kommer från olika delar av världen. För att skydda träet används syntetiska material som kan vara skadliga för hälsan. Skräddarsydda möbler är däremot ofta tillverkade av lokala byggmaterial eller av hållbart trä. Det brukar även innebära att inga onaturliga konserveringsmedel används.

Hantverksmässigt tillverkade möbler är tidlösa

Möbler i massivt trä kan hjälpa till att bygga upp ett elegant och tilltalande hem. Trämöbler har oftast ett robust och klassiskt utseende som står över över de modenycker som är på tapeten för tillfället. Trämöbler påminner oss samtidigt om slutproduktens resa. Det är många som tycker om att veta att deras möbler har gjort strapatsen från en grov trädstam till det raffinerade bohag som står i centrum i vardagsrummet eller i köket. På samma gång är det svårt att inte uppskatta hantverkarens skicklighet när du tittar på arbetet som lagts ner på ett träbord eller en köksstol, som kommer att hålla i många år. Träytor har en behaglig glans och rika toner som kompletterar andra möbler. Både idag och i framtiden hos bland nästa generation husägare och lägenhetsinnehavare.