Annons:

Det här bör du äta när du slutat snusa

Har du slutat snusa? När man snusar är man van att ha något i munnen, och många som slutar snusa eller röka börjar därför att småäta mat och snacks istället.

Här kommer några bra maträtter som du kan njuta av när du slutat snusa.

Stark mat

Vissa saknar känslan av att det svider eller sticker i munnen efter att ha slutat snusa, och då kan det hjälpa med en portion god och stark mat. Välj maträtter som till exempel innehåller chili, cayennepeppar och ingefära.

Maträtter från länder som Mexiko, Indien och Thailand är kända för att vara starka. Anledningen till att stark mat är så vanlig i tropiska områden är att kött snabbare härsknar i det varma klimatet och chilipeppar ska tydligen kamouflera eventuella tendenser till dålig smak på maten. En annan orsak kan vara att stark mat höjer kroppstemperaturen så att man börjar svettas och därmed blir nedkyld.

Om du slutat snusa kan du därför lindra abstinensbesvär genom att äta asiatisk eller mexikansk mat med mycket styrka.

Varför bränner stark mat?

Varför bränner stark mat? Det är ämnet kapsaicin som ger oss känslan av att maten bränner på tungan och i halsen. Kapsaicin ger en stark smak och finns bland annat i chili. Ämnet aktiverar inte smaklökarna, men däremot smärtsystemet.

Kapsaicin är inte vattenlösligt, vilket förklarar varför den brännande känslan bara blir värre av att dricka vatten. Vatten bidrar nämligen till att sprida ut ämnet ännu mer i munnen så att smärtan upplevs som värre. Ät hellre yoghurt eller ris om du vill dämpa den brännande känslan.

Fet mat

Efter att ha slutat med snus och cigaretter är det många som behandlar det som ”dagen efter”, och då är det en sak som gäller: mat med massa fett, salt och socker.

Under en kortare period är det inga problem att äta lite extra fet mat, men var försiktig så du inte gör det till en vana. Mat som är rik på fett och salt kan leda till övervikt och fetmaproblematik, som kan vara ännu svårare att bli kvitt än snusberoendet.

Mat med smält ost, dressing och bacon täcker behovet av något fett, och kan tillredas i otaliga varianter. Pannkakor med chokladfyllning, våfflor med grädde, glaserade munkar eller ostburgare är andra feta rätter som kan stilla suget.

Lindrande mat

Om du just har dragit ner på snuset, känner du dig kanske lite lättirriterad, nere eller till och med sjuk. Då kan det hjälpa med lindrande och lättsmält mat som exempelvis soppa och yoghurt.

Några goda maträtter kan vara tomatsoppa, havregrynsgröt och smoothie-bowls. Det kan även lindra med en dipp vid sidan av middagen, baserad på yoghurt, gräddfil eller keso. Till dessert är det självklart glass som gäller.

Enskilda matvaror sägs även ha en smärtstillande effekt, som till exempel körsbär, ingefära och tranbärsjuice.

Bonustips: När du slutat snusa tycker vissa att det hjälper att lägga en bit ingefära under läppen, då den svidande känslan påminner om effekten en portion snus ger.