Annons:

För första gången ensam

7 tips för en lyckad start på dagis eller i skolan

För första gången ensam

Den första dagen på dagis, förskola eller skola är en stor händelse – både för barn och föräldrar. Från och med nu kommer barnen att lära sig mycket, de kommer att bli mer självständiga och leva en stor del av sina liv i sin egen lilla bubbla. Grunden för den professionella framtiden läggs här - men även, vänskap som skapas för livet och att de lär sig mycket. Vissa lärare, pedagoger och ämnen är sådant som passar ditt barn och som de gillar - andra gillar de förmodligen mindre. Medan vissa barn ser fram emot att börja sitt självständiga liv ser andra lite oroligt på det. I båda fallen är det dock ett stort och spännande steg att återgå till skolan eller att separeras från sina föräldrar för första gången. För att göra denna upplevelse till en verklig framgång för alla har vi här samlat åtta tips, från fasen där de bekantar sig med tanken till namnetiketter för en framgångsrik start på vardagen på förskola eller skola.

 1. Vänj ditt barn steg för steg
 2. Oavsett om det handlar om vägen till skolan, en morgonritual eller bara genom att prata om den stora händelsen. Inse hur stort steget egentligen är för ditt barn. Kort före starten av dagis eller skola, är detta ämne förmodligen det viktigaste diskussionsämnet. Och så får det vara. Gå till skolan med ditt barn. Besök dagis tillsammans innan han eller hon börjar. Steg för steg, gå tillsammans och ha kul. Detta skrämmer bort alla rädslor.

 3. Bygg förväntan
 4. Förväntan istället för rädsla! Öka ditt barns förväntan genom att läsa böcker tillsammans som behandlar ämnet första gången på dagis eller första dagen i skolan. Här är det smart att hitta mycket positiva böcker som visar hur roligt det kan vara att gå i skolan eller förskolan. Var dock noga med att inte skapa orealistiska förväntningar, eftersom detta snabbt kan leda till besvikelser efteråt.

 5. Tillsammans är ni starka
 6. Kan du inte riktigt låta ditt barn gå än? Sitt då ned tillsammans med ditt barn och gör ett litet fotoalbum som han eller hon kan ta med till skolan. På så vis är du och ditt barn alltid tillsammans och får dessutom en fin aktivitet ihop.

 7. Namnetiketter Förskola: Att tränas i att vara självständig!
 8. Det mest spännande med skolan och även på dagis är inte bara allt det nya, utan också förvärvet av oberoende. Och du kan öva detta med ditt barn i förväg. Beställ namnetiketter för förskola och skola på Personliga Etiketter. Dessa namnetiketter ser till exempel till att saker och ting inte längre tappas bort så snabbt. Barnet kan öva på att känna igen sitt namn och att vara ansvarig för matlådan eller jackan. Även hemma.

 9. Låt ditt barn bestämma
 10. Att bli mer självständig inkluderar också: att vara stor. Och stora får fatta beslut. Det gäller ditt barn också. Bara till en viss del, naturligtvis. Fråga vad ditt barn skulle vilja ha på sig i morgon, låt dem bestämma vilken frukost de vill ha eller vad ni ska hitta på ihop på söndag. Detta tränar barnets oberoende och kontrollöverföring från föräldrarna.

 11. Ditt barn får fortsätta att vara litet
 12. Oavsett hur stort ditt barn är, är han eller hon fortfarande ditt barn. Och det kommer det alltid att vara. Gör detta uppenbart för ditt barn, prata öppet om att det är okej att också vara rädd och be om hjälp. Ibland uppväger förväntan så mycket att barnen knappast vågar vara glada. Det är dock helt okej att be mamma och pappa om hjälp och inte kunna göra allt på egen hand än.

 13. Shopping tillsammans för skolan
 14. Om du vill öka förväntan ytterligare och samtidigt vill överlåta några beslut till barnet, ta helt enkelt med dig ditt barn för shopping inför skola och dagis. Oavsett om det är namnetiketter för dagis eller skolkläder, matlådor eller skolböcker, är det alla dessa objekt som ditt barn nu kommer att ha med sig varje dag. Det är självklart att ditt barn skall kunna delta i beslutsprocessen för sådant. Extra bonus: om du har en ny skolväska vill du visa upp den och ser dubbelt så mycket fram emot att börja skolan.