Annons:

Förstå den ovanliga RH-negativa blodgruppen

Förstå den ovanliga RH-negativa blodgruppen

Människor är lika på många sätt i vår biologiska struktur. Ett av de ställen där vi skiljer oss från varandra är på vår blodgrupp. De fyra vanligaste blodtyperna är A, B, AB och 0. Vi kallar divisionen för AB0-blodgruppssystemet, som kompletteras med Rh-blodgruppssystemet (även kallat Rhesus), som i slutändan bestämmer den slutliga blodgruppen.

Blodgruppen bestäms av närvaron eller frånvaron av det aktuella antigenet, efter vilket blodgruppen är uppkallad. För att bestämma blodgruppen måste det därför vara möjligt att påvisa förekomsten av de antigener som är specifika för den aktuella blodgruppen.

Slutligen ska det vara möjligt att bestämma det så kallade Rh (rhesus) antigenet, som delas in i Rhesus negativt respektive Rhesus positivt. Just den rhesus-negativa blodgruppen är ganska sällsynt, och därför florerar många myter och rykten kring den. Det är därför vi här har samlat de saker du behöver veta om den ovanliga Rhesus-negativa blodgruppen.

Rhesus-negativ saknar ett antigen

Anledningen till att blodgruppen kallas Rhesus negativ är att personen saknar antigenet i sitt blod. Det finns cirka 55 olika Rh-antigener, varav den viktigaste är D-antigenet. När man är Rhesus negativ (RhD neg) saknar man detta antigen. Detta är viktigt vid till exempel blodtransfusioner och därför uppmärksammar vårdpersonal särskilt när de har patienter eller ska hantera gravida kvinnor med blodgruppen Rhesus negativ.

Hur många har en rhesusblodgrupp?

Som nämnts tidigare är rhesus blodgruppen indelad i en positiv och negativ version. Man uppskattar att cirka 15 % av befolkningen har rhesus-negativ blodgrupp. Det gäller både i Sverige och i hela världen. Det finns flera olika teorier om varför vissa människor saknar dessa antigener och sticker ut från mängden. Vissa tror att människor med den blodtypen måste komma från yttre rymden.

De flesta som är Rhesus-negativa är finns i norra Europa, även om blodgruppen finns över hela världen. Det betyder dock inte att blodgruppen härstammar från Europa. Till denna fråga har vetenskapen ännu inte ett entydigt svar. Det närmaste man kommer ursprunget är spår av Rhesus negativ i mindre befolkningsgrupper i avgränsade territoriella områden, som kan dateras 35 000 år tillbaka. Du kan se mer om rh-negativ och de andra blodgrupperna här.

Vad kännetecknar personer som är rhesus-negativa?

Personer som är rhesus negativa är svåra att dra över en och samma kam. Generellt sett uppskattas det att kroppstemperaturen hos personer som är rhesus-negativa är lägre än genomsnittet. I genomsnitt har de rött hår, gröna eller blå ögon och är generellt sett mer känsliga för höga temperaturer. Dessutom tror vissa att personer som är rhesus-negativa är mer medvetna om sin fysiska och känslomässiga omgivning.

Gravida kvinnor som är rhesus-negativa är i riskzonen

Personer med rhesus-negativ blodgrupp kan alltid donera blod till personer med rhesus-positiv. Tyvärr är det omvända inte möjligt på grund av bristen på antigener hos personer med rhesusnegativa. Just detta kan skapa komplikationer under graviditeten, då blod från till exempel fostret transfunderas till mamman eller tvärtom.

Av denna anledning görs ett försök att förhindra "rhesusimmunisering" - där den gravida kvinnan har bildat antikroppar mot sitt barns blod - vilket kan leda till blodbrist och sjukdomar hos barnet medan det befinner sig i livmodern. Förebyggande sker genom injektion av anti-D immunglobulin, som är avsett att förhindra att mor och barn med olika blodgrupper stöter bort varandra.

Vill du bli lära dig mer om rhesus-negativ, de andra blodgrupperna eller kroppens andra förunderliga värld kan du hitta fler artiklar från illustrerad vetenskap här, som genom vackra illustrationer förklarar allt du behöver veta.