Annons:

Frukt och grönt som är bra för dig

Vi vet alla att det är bra att äta hälsosamt. Om man tittar på de rekommendationer som finns från myndigheterna sägs det att vi ska ¨ta tio grönsaker och frukter tillsammans per dag. Det är ganska många och en del frågar sig hur man ska få i sig så mycket, om man inte äter sallad från morgon till kväll varje dag. Men egentligen är det inte särskilt svårt om man bara vet hur man ska göra och vad man ska äta. Vet du det, om inte får du svaren här.

Frukt och grönt som är bra för dig

Vad är det för skillnad på grönsakerna

Grönsaker och frukter kan delas in i olika kategorier. Man kan säga att gröna grönsaker innehåller ofta mycket järn och gular frukter innehåller mycket C-vitamin till exempel. Om man har en speciell kost eller bara har vissa saker som man inte tycker om att äta kan man ibland behöva ta kosttillskott såsom D-Vitamin, cbd, järn, kalk eller något helt femte. Det är något du ska prata med din doktor om givetvis.

Det är många personer runt om i samhället som verkligen försöker göra en insats för att äta bättre. Men det är faktiskt inte alltid så enkelt att få i sig alla grönsaker för det är ju inte alla maträtter som innehåller så många grönsaker och då kan det knipa med antalet. Och det är precis det som många gör fel. Genom att byta maträtter som är fattiga på grönsaker mot maträtter som innehåller mycket frukter eller grönsaker kan man öka sitt intag av dessa ganska enkelt.

Enkla måltider

Det finns följaktligen en del rätter som innehåller väldigt många grönsaker och det kan vara ett bra tips om man exempelvis ska ta igen en frukt eller grönsak från gårdagen. Man ska självfallet äta mat som man tycker om och som väcker aptiten. Det finns ingen anledning till att sitta och pina i sig rätter med massor med grönsaker som man inte tycker smakar gott då kommer kosthållningen ändå förmodligen inte att hålla i längden.

Välj därför rätter som du tycker är goda. Ett bra tips att att göra en soppa på en grönsak som du tycker mycket om. exempelvis Broccoli som är en tacksam grönsak att hitta i dysdisken och därför är enkel att ta fram och tillaga när som helst. En fryst påse broccoli, lite buljong och eventuell grädde så har du en god soppa med en hel drös av grönsaker.

Morgonen kan inledas med en god och läskande smoothie. Förslagsvis kan den innehålla lite mjölk, en banan och frysta bär. Krydda gärna till med lite färsk ingefära som sätter pricken över i:et.