Annons:

Genial metod: Rita ditt projekt i ett 3D-ritningsprogram innan du bygger

En gång i tiden var 3D ritprogram förbehållna arkitekter och byggnadskonstruktörer

Så är det inte längre. Nu kan alla med lite teknisk förmåga och tillgång till en dator ladda ner gratis 3D-ritprogram där de kan rita sina projekt innan de bygger dem.

Om SketchUp tegneprogrammet

SketchUp är ett gratis 3D-ritprogram. Det utvecklades ursprungligen för arkitekter.

Ritprogrammet är webbläsarbaserat, vilket innebär att du inte behöver ladda ner något till din dator. Dessutom fungerar det för både Mac och PC.

Tutorials till ritprogrammet SketchUp

Dessutom finns det flera grundliga guider till ritprogrammet Sketchup.

Bland annat här på Gör det själv’s hemsida hittar du en mycket detaljerad guide till hur du kan rita hus i det kostnadsfria ritprogrammet SketchUp.

Guiden visar dig allt från hur du laddar ner ritprogrammet, skapar en användare och bygger en enkel konstruktion. I deras exempel bygger de en Pergola för trädgården, men du kan använda samma principer oavsett vilket projekt du står inför.

När du har ritat ditt projekt i ritprogrammet har du målinriktade ritningar som du kan gå vidare med i ditt byggprojekt.

Det är till stor hjälp och när du först gör en 3D-ritning är du säker på att alla stolpar, brädor och plattor passar perfekt ihop i verkligheten.

Ritning av hus eller småsaker

I det kostnadsfria ritprogrammet kan du rita allt från en liten kaninbur till hela ditt hus.

Det är vanligt att använda ritprogram innan man bygger i trädgården - t ex bodar, pergolor, terrasser etc. Men många använder det även till inomhusprojekt, t.ex. inför en ombyggnad. Eller innan de ska bygga nytt kök eller nytt badrum.

Ligger du sömnlös över dina bekymmer?

Kanske känner du till problemet. Du påbörjar ett stort projekt hemma och det leder till sömnlösa nätter. Faktum är att det kan kännas oroväckande för en person.

Som du kanske vet är det mer sannolikt för vissa människor att ha sömnlösa nätter. Oavsett hur många får de räknar kan de inte somna. Precis som många är påverkade och sover sämre kring fullmåne.

Men har du planerat ditt byggprojekt i detalj i förväg kan det vara en hjälp för dig. Det är just detta som ett ritprogram kan hjälpa till med.