Annons:

Har du funderat på att installera en etanolkamin i ditt hem? Samlad guide till etanolkaminer

Allt fler installerar etanolkaminer i sina renovations- eller nybyggnadsprojekt och möjligheterna är många för de skorstensfria kaminerna, kanske så många att det är svårt att orientera sig.

Har-du-funderat-på-att-installera-en-etanolkamin-i-ditt-hem-Samlad-guide-till-etanolkaminer.jpg

Den här guiden samlar information om etanolkaminer och de olika installationsmöjligheterna och vad det innebär att ha en etanolkamin, kostnad för drift och brandrisken. Syftet är att göra dig redo att fatta ett beslut om vilken etanolkamin som passar bäst till dig, eller om du ens ska ha en etanolkamin.

Följande ämnen kommer det redogöras för:

- Installationsmöjligheter för etanolkaminer

- Driftkostnad och bränsle

- Säkerhetsavstånd och hantering

Installationsmöjligheter för etanolkaminer

Eftersom etanolkaminer från etanolkamin-shop.se inte kräver någon skorsten är också installationsmöjligheterna många. Självklart har du med levande eld att göra, vilket ger begränsningar, men utan en skorsten kan kaminen placeras i nästan vilket rum som helst, integreras i en vägg eller möbel, hängas i taket eller flyttas runt efter behov och önskemål.

En inbyggd etanolkamin monteras normalt in i en vägg och det finns valmöjlighet mellan 1 och helt upp till 4 öppna sidor in till kaminen. De ämnar sig som rumsdelare och rummets blickfång och du kan själv välja hur ramen runt kaminen ser ut.

En hängande kamin kan antingen hängas i taket eller på väggen. De takhängda kaminerna finns också i designs som gör att de kan flyttas till ett fristående stativ.

Fristående etanolkaminer står fritt på golvet, mitt i rummet eller längs en vägg. Du kan välja mellan en braskamins-look, traditionell öppenspis eller något helt annat. Det finns ett hav att välja mellan. Dessutom finns det små fristående etanolkaminer som kan placeras på möbler.

Etanolkamin brännare kommer också i två olika huvudkategorier; manuell brännare eller automatisk brännare. Skillnaden är att en av dem styrs med elektrisk teknologi och kan tändas och släckas på en display eller med fjärrkontroll. Priset på en manuell brännare är som regel lägre än en automatisk. Är du på jakt efter en prisvärd etanolkamin, kan det manuella alternativet vara något som tilltalar dig mer.

Driftkostnad och bränsle

Etanolkaminer drivs med bränslet bioetanol som rekommenderas att vara mellan 96 - 97,5%. Normalt kostar en liter bioetanol omkring 40 kr. Beroende på vilken brännare du har är förbrukningen olika hög. De flesta etanolbrännare har justerbara lågor, vilket innebär att du själv kan styra din förbrukning i viss mån. Stora lågor innebär högre förbrukning. En tumregel är att en brännare med tankkapacitet på 1,5 liter brinner i 3 timmar på en påfyllning.

Säkerhetsavstånd och hantering

Etanolkaminer brinner med äkta lågor vilket innebär att det ska finnas ett säkerhetsavstånd till brännbara material, som gardiner, möbler och liknande. När man bygger in kaminen ska den också, i de allra flesta fall, omslutas av icke-brännbara material för att undvika att värmen från kaminen antänder något närliggande.

Har man respekt för de levande lågorna och hanterar etanolkaminen varsamt, ser till att små barn och husdjur inte kan komma nära lågorna och att den står på ett jämt och stabilt underlag är etanolkaminen inte farlig. Var också varsam och undvik spill när du fyller på din etanolbrännare, så kan du bekvämt luta dig tillbaka och njuta av elegant design och vackra, lekande lågor i lugn och ro.