Annons:

Hitta rätt vinglas

Hitta rätt vinglas

Ska du köpa vinglas? Idag finns det ju olika typer vinglas, beroende på vad för vin det är du ska dricka, sedan så finns även dessa i olika varianter. Att hitta rätt vinglas beror på flera faktorer, inklusive vilken typ av vin du oftast dricker och din personliga preferens. Du kan hitta vinglas från Lyngby Glas hos Kitchen Living Dining som även har flera andra vinglas samt andra glas för andra drycker.

Skillnaden i vinglas beror ofta på vinets karaktär. Tänk på om du dricker röda viner, vita viner, mousserande viner eller någon specifik variant som Bordeaux eller Burgundy. Olika glas är utformade för att framhäva olika viners aromer och smaker.

Olika storlekar och former

Generellt sett har rödvinsglas en större kupa och en något större öppning än vitvinsglas. Detta möjliggör att luften når vinet mer för att frigöra dess smak och doft. För att bevara de subtila och känsliga tonerna i vita viner har vinglas för detta ändamål en smalare öppning. Detta är avsiktligt utformat för att begränsa mängden luft som når vinet och därigenom bromsa oxideringsprocessen. Genom att minimera kontakten med luften förblir de lättare och mer delikata aromerna och smakerna i vita viner intakta under en längre tid.

Mousserande viner och champagne kräver ännu mindre exponering för luft, vilket hjälper till att bevara deras bubblighet och förhindra att kolsyran försvinner för snabbt. För detta ändamål använder man vanligtvis ett flöjtglas, vilket är en typ av champagneglas. Den smala och långsträckta designen minskar ytan där luften kan komma i kontakt med vinet och bidrar till att bibehålla dess sprudlande kvaliteter under längre tid.

En annan sak att fundera på är glaset i sig. Tunna glas av hög kvalitet kan förbättra vinupplevelsen genom att låta vinet smaka och dofta bättre. Kristallglas brukar anses vara bäst för att visa upp vinet på bästa sätt.

Väj vinglas efter din stil

Välj vinglas som passar din stil och känsla för estetik. Det är viktigt att du trivs med dem och känner att de förbättrar din upplevelse av vinet. Om möjligt, testa olika typer av vinglas för att se vilka som passar dig bäst. Vissa personer föredrar att ha ett brett sortiment medan andra är nöjda med ett mer generellt glas för alla viner.