Annons:

Hur blir du motiverad att träna regelbundet

Att ta hand om din hälsa är bland de viktigaste sakerna du kan göra för dig själv. Trots att de flesta av oss vet om dom fördelarna som regelbunden träning ger oss, så kan det vara svårt att hitta motivation. Motivationen kan även komma i vågor och vara svår att bibehålla. Så hur ger du dig själv goda förutsättningar att fortsätta träna regelbundet och ha en långvarig motivation? Här följer tips på hur du lyckas med detta.

Hur blir du motiverad att träna regelbundet

Finns det olika typer av motivation och vilken fungerar bäst för dig

Det finns flera olika typer av motivation och det är viktigt att hitta den som fungerar bäst för dig. Vissa människor behöver en starkare motivation för att komma igång med träningen, medan andra kan klara sig med en mindre motivering. Den vanligaste typen av motivation är den extrinsiska, som innebär att du har ett yttre mål med din träning. Du vill till exempel gå ner i vikt, bli starkare eller snabbare. Detta är en bra motivation för många människor, men det finns också andra typer av motivation som kan vara mer effektiva.

En annan typ av motivation är den intrinsiska, som innebär att du har ett inre motiv för din träning. Du vill till exempel uppleva glädje och tillfredsställelse i din träning, utveckla dina fysiska och psykiska egenskaper eller bara lära dig något nytt. Denna typ av motivation är ofta mer effektiv än extrinsisk motivation, eftersom den ger en djupare mening med din träning. Detta kan leda till att motivationen håller i sig längre.

Oavsett vilken typ av motivation du har är det viktigt att du hittar en aktivitet som du gillar och som passar din personlighet. Träning ska vara givande, hälsosamt och det ska vara något som du ser fram emot och njuter av. När du hittar rätt aktivitet och motivation kommer du snart att märka stora framsteg i din träning.

Vad gör du för att motivera dig själv till att börja träna?

Det finns många olika sätt att motivera dig själv till att börja träna. Du kan titta på olika motivationsfilmer, läsa motiverande böcker eller bloggar, eller lyssna på motiverande musik. Du kan också hitta inspiration i andra människor som har nått framgång inom träning och idrott. Att se andra människor nå sina mål är ofta en stor motivation för att komma igång med din egen träning. Det är dock viktigt att komma ihåg att du inte behöver jämföra dig med andra, utan du ska bara fokusera på din egen resa och göra det bästa för dig själv. Det är inte långt kvar tills världsmästerskapen tar start och det är både roligt och motiverande att titta på sport. För nöjets skull kan du även engagera dig i sportsbetting utan licens för att få mer spänning och underhållning av sporten.

Kan det vara skadligt för motivationen om du alltid har samma rutin på din träning?

Det finns ingen forskning som säger att det är skadligt för motivationen om du alltid har samma rutin på din träning. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla är olika och att vad som fungerar för en person, kanske inte fungerar för någon annan. Du bör därför experimentera lite och hitta den träningsrutin som passar just dig och din motivation. För en del personer kan en rutinmässig träning vara nyckeln till att träningen blir av och att den sker regelbundet. Att slentrianmässigt träna kan dock påverka motivationen eftersom du enkelt kan glömma bort vad som egentligen motiverar dig och hur du ska utmana dig själv.

Du blir mer motiverad om träningen är rolig

Det gäller att prova dig fram vad som gör din träning roligare. Du kanske trivs med att träna i grupp på exempelvis bodypump eller spinning. På så vis kan du få energi och stöttning av andras motivation. Det kan även vara roligare att träna med en privat tränare som sätter upp ett träningspass för just dig. Att inte vilja träna på gymmet kan även vara ett tips för dig som vill testa på att göra träningen roligare. Istället för gymmet kan du gå till en simhall och träna eller hitta nya utegym. När du hittar en träningsform som du tycker är rolig blir det enklare att vara motiverad att både börja träna och att göra det regelbundet.

Sätt mål för din träning

När du börjar träna är det lätt att du känner dig motiverad i början, men efter några veckor kan motivationen svalna. Då är det bra att ha ett mål att sträva mot, för då blir det lättare att hålla fast vid din träning och se resultat av allt arbete. Att sätta upp mål är inte alltid enkelt, men det finns några tips som kan göra det lite enklare. Först och främst ska du titta på hur mycket tid du har tillgång till för träning och sedan anpassa dina mål efter det. Du ska också vara realistisk och inte sätta upp för höga mål som du inte kommer att kunna uppnå, för då blir det bara frustrerande. Det viktigaste är dock att ha kul under tiden man tränar, för då kommer motivationen ofta av sig själv.

Hitta en träningspartner för att hålla uppe motivationen

Att hitta en träningspartner är ett bra sätt att hålla uppe motivationen. Det är alltid lättare att komma igång med träningen när du har någon som du kan dela målet med och det är även roligare att träna tillsammans. Du kanske i andra sammanhang har märkt att det ibland är enklare att hålla löften som du bestämt med andra, jämför med löften som du har till dig själv. Kanske beror det på att du vill att personen tycker väl om dig eller att du värderar dessa löften högre. Oavsett vad det beror på så kan säkert en del känna igen sig i det. Att bestämma med sin träningspartner att ni ska träna ett visst antal dagar tillsammans är därför ett sätt att öka sannolikheten att du kommer hålla det löftet. Du vill inte ställa in träningen eftersom du inte vill göra någon annan besviken. Att ha en träningspartner innebär också att du har någon som du kan diskutera olika träningsmetoder med, och som du kan få feedback från. Träningspartnern blir dessutom ofta en stark vänskap, eftersom ni delar ett intresse för träning och hälsa.

När börjar man tappa motivationen under en träningsperiod och hur hanterar man det på bästa sätt?

När du börjar tappa motivationen under en träningsperiod är det viktigt att förstå varför du tappade den. Ofta är det för att du inte ser några resultat och då är det viktigt att komma ihåg att resultat ofta tar tid. Du kan också ha tappat motivationen för att du har gjort samma rutin för länge och då är det bra att byta upp den. Prova nya saker, gå på andra ställen eller träna med andra människor. Det finns alltid nya saker som du kan prova och det är ofta de som hjälper dig tillbaka till din motivation. Du kan även fundera på ifall du valt fel sätt att motivera dig på. Det finns många olika sätt att motivera sig på och det kan vara dags att testa ett nytt sätt att motivera dig till träningen.

Varför är det viktigt att hålla motivationen uppe när du tränar?

När du tränar är det viktigt att hålla motivationen uppe för att inte ge upp. Det är lätt att tappa orken och glömma bort målet med träningen, men om du håller fast vid din motivation kommer du att se resultat. Du måste vara tapper och tro på dig själv, och aldrig ge upp. Det finns ingen anledning att sluta träna, oavsett hur svårt det är, eftersom det alltid kommer att finnas nya mål och utmaningar som du kan sträva mot. Träning är en bra sak för både kroppen och själen, och det är viktigt att aldrig glömma bort den positiva effekten den har på ens liv.

Många av oss har svårt att komma igång med träningen, eller hålla den uppe regelbundet. Men det finns flera saker du kan göra för att underlätta! Du får testa både olika sätt att träna, men även olika sätt att motivera dig själv på.