Annons

Hur hittar man kärleken även efter ungdomens glansdagar?

Många tycker att det känns både pinsamt och svårt att leta efter en ny kärlek när man passerat 60 års strecket. Det kan kännas konstigt och man famlar i att veta ens vart man ska börja. Och behöver man verkligen någon, ”jag klarar ju mig så bra själv” resonerar nog flera. Men jo säger vi, för visst finns det sätt att både dejta och även finna kärleken igen, trots att man närmar sig pensionsålder.

Hur hittar man kärleken även efter ungdomens glansdagar?

Det brukar sägas att kärleken är blind och dessutom att kärleken inte har någon ålder. När man är ung kan dessa uttryck kännas intetsägande och inte alls aktuella. Men ju äldre man blir desto mer sant känns det faktiskt, att kärleken inte har någon ålder, varken i vem man blir kär i eller hur gammal man kan vara när man blir kär.

När man passerat 60 år har de allra flesta varit en eller flera långa relationer redan. Kanske har man precis kommit ut ur en lång relation. Då kan det kännas som en allt för stor handling att ge sig i kast med att hitta den nya stora kärleken. Men dejting handlar ju inte enbart om att hitta ”den stora kärleken” utan även om att bara hitta någon att prata med eller umgås med.

Kravlösa dejter

Men om man nu ändå väljer att ge sig hän och börja dejta igen när man är i medelåldern eller över, hur gör man då? Precis som för unga så finns det en mängd dejting appar att använda sig av även om man är i över medelåldern. Faktum är att det är ett utmärkt sätt att hitta personer att gå på kravlösa dejter med. För vi förstår att det kan vara svårt att veta vart man annars ska leta. Det är kanske inte längre så att man går så mycket på krogen eller möter människor utanför sin umgängeskrets. Därför fungerar just dejting appar som ett bra alternativ.

Dejting appar finns det alltså gott om, men då kommer vi till nästa problem, hur ska man veta vilken av alla som man ska välja? Här gäller det att dels lita på magkänsla, dels fundera på vad man är ute efter. Är man ute efter en mer seriös relation kan det ibland vara bra att söka sig till de dejting appar där man betalar för att vara medlem. Där är det fler som faktiskt söker efter något långvarigt. Men är man istället ute efter bara att möta någon att ha kul med, gå på bio, äta en middag eller dricka ett glas vin med så kanske man kan testa någon av de andra apparna. Det gäller att testa och se vad som passar för just dig.

Hur hittar man kärleken även efter ungdomens glansdagar?

Tankemönster viktiga vid dejting

Okej så det gäller att våga kasta sig ut och börja dejta igen. Men hur gör man då för att hitta någon och inte falla tillbaka in i samma mönster som tidigare relationer eller dejter ramlat i? Ett sätt är att aktivt försöka utvärdera hur dina kärleksrelationer sett ut tidigare och vad som kanske gått bra och vad som gått mindre bra. Genom att göra det så ökar du chanserna för att den nya relationen ska fungera ännu bättre.

För det är inte för sent att vare sig leta eller att finna kärlek och nya relationer trots att man kommit upp i en viss ålder. Snarare är det så att med allt det som livet lärt en så finns alla förutsättningar för att hitta en bra och givande partner. Allting handlar om tankemönster. Att jobba bort tidigare tankemönster i relationer och göra plats för nya är A och O.

Några tips att ta med sig

Men om man ger sig ut i dejtingvärlden igen vid 60 års ålder så finns det faktiskt några saker som man kan vara uppmärksam på. För har man inte dejtat på länge och kanske varit i en lång relation så kan man behöva uppfriska minnet av vad som är viktigt när man dejta. För det första så gäller det att faktiskt ta emot kärleken från andra när den kommer. Många som börja dejta igen efter en lång relation har svårt att tro att någon ny kan tycka om dem. Det gäller att lita på den andra. Säger den en komplimang eller två, ger dig sin kärlek, så var redo att ta emot denna.

För det andra fundera redan innan på vad det är du söker. Vad för människa är det du söker, vad för egenskaper är det egentligen som är viktiga. När man är i övre medelåldern har man många gånger erfarenhet av både de bra och dåliga egenskaperna. Så ta hjälp av den erfarenheten och gör något konstruktivt av det. Men fundera också på vad du inte vill ha. För detta är minst lika viktigt att vara medveten om.