Annons:

Misstag folk gör på börsen

Allt fler blir intresserade av att köpa och sälja aktier på börsen och om det görs på rätt sätt kan du faktiskt skaffa dig en liten extra inkomst. Men det är inte alltid så enkelt som du kan tro, det finns till exempel många nybörjarfällor som du kan hamna i. Det är mycket ny information i form av siffror och grafer som kanske inte alltid är så lätt att förstå. Här går vi igenom några av de vanligaste misstagen som folk gör när de börjar handla på börsen, så du kan undvika dem.

1. Du har en övertro på dig själv

Ett av de vanligaste misstagen är att folk överskattar sina egna kunskaper gällande aktier och börsen. Det är särskilt vanligt om du lyckas pricka in ett bra köp i början. Då är det lätt hänt att du blir för kaxig och inte gör de rätta analyserna. Det är viktigt att alltid vara ödmjuk och inte tro att du ”kan allt” efter ett par lyckade köp.

1. Du väljer bort aktier av rädsla

Många väljer att endast köpa aktier från företag eller i branscher som de känner till och kan på så sätt gå miste om en massa bra alternativ. Ett exempel på detta är att många kanske inte satsar på esport betting då de inte riktigt känner till sporten. Esporten är på ständig uppgång och blir bara populärare för varje år som går. Det är självfallet även något som visar sig på börsen. Försök att tänka utanför boxen och var inte rädd för att röra dig utanför det som du känner till.

1. Du förlitar dig helt på andra

Givetvis kan du ta till dig tips från till exempel sociala medier och sajter där folk tipsar som bra börsaffärer. Men all information som du läser är inte pålitlig eller användbar. En del som skriver på dessa sajter är nybörjare precis som du och kan därför ge ett dåligt eller spontant tips. Lär dig att sålla information och var alltid kritisk till det du läser. Lita aldrig blint på andra utan fråga dig själv om det verkligen är något som du vill investera i.

1. Du har inte koll på olika branscher

När det kommer till aktier gäller det att vara påläst. Alla branscher fungerar inte på samma sätt utan verkar efter olika affärsmodeller. Konkurrensen kan se väldigt annorlunda ut från bransch till bransch. Därför gäller det inte bara att läsa på hur aktier funkar utan även att försöka sätta sig in i olika branscher. Om du lyckas med detta har du betydligt större chans att lyckas på börsen än om du bara chanser hej vilt.

1. Du tänker inte på aktiens sanna värde

Du måste alltid ha i åtanke att det finns en säljare på andra sidan aktien. Och denne är den enda som vet aktiens sanna värde. Försök att sätta dig in i säljarens position och läs på om hur framtidsutsikterna för företaget och branschen ser ut. Kanske har du bättre känsla än säljaren? Det går aldrig att säga på förhand men det är värt att fundera på innan du beslutar dig för att köpa en aktie. Överlag är det alltid värt att tänka en gång extra innan ett köp.