Annons:

Nyfiken på Bitcoin? Läs mer om den populära valutan.

Tycker du också att bitcoins verkar spännande men är samtidigt osäker på hur det fungerar? Kryptovalutan har på senaste tid blivit populär då många uppskattar att den inte är kopplad till en centralbank och därför inte påverkas av landets egna ekonomi eller politik.

Nyfiken på Bitcoin? Läs mer om den populära valutan.

Bitcoin blir ett allt mer och mer ett uppskattat betalningsalternativ och möjligheten att använda valutan ökar också. I en global värld känns bitcoin som det självklara valet. Vi guidar dig vidare i valutadjungeln.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en relativt ny valuta på marknaden som har funnits sedan 2009. Grundaren Satoshi Nakamoto lanserade valutan via en artikel som beskrev den som ett system där användare kunde betala varandra direkt utan att tredje part blandades in. Om du är riktigt intresserad kan du läsa originalpublikationen här.

Den mer korta versionen är att bitcoin framgångsrikt förhindrar dubbelspendering, ett problem som kan uppstå vid överföring av digital valuta. Det innebär att när man skickar vidare myntet till någon annan, så kan man i praktiken behålla en egen kopia.

I stället för att skicka pengar till traditionella konton, så skickas dem till en bitcoinadress där du, det vill säga användaren, har tillgång till kontot via en krypteringsnyckel.

Hur kan man köpa bitcoin?

Det är möjligt att köpa Bitcoin link på nätet för vanliga pengar. Man har också möjligheten att ta betalt för sina tjänster och varor Det du behöver är att skapa ett konto på en handelsplats för bitcoin och följa deras stegvisa instruktioner.

Du behöver en bitcoin-plånbok och kunna legitimera dig med BankID. I samband med registreringen väljer du hur mycket du vill omvandla till bitcoins i SEK.

Bitcoinplånboken är motsvarigheten till ditt bankkonto där alla transaktioner sker och dina betalningsnycklar finns. Det finns olika slags bitcoin-plånböcker och många föredrar en hårdvaruplånbok då du tryggt kan övervaka den.

Det finns så klart molntjänster som har den fördelen att man enkelt kan få tillgång till dem både i och utanför hemmet. Oftast är dessa tjänster billigare och det är inte så enkelt att tappa bort dem. Saker man bör tänka på här är potentiella risker för hackare och malware. Se till att ha en bra säkerhetskopia så att du inte går miste om dina pengar.

Finns det några risker med bitcoin?

Det finns en del bedrägerier kopplade till bitcoin eftersom valutan är så pass ny och decentraliserad. I stora drag bliver du lurad att göra investeringar i form av bland annat pyramidspel. Det är också svårt att få tillbaka pengarna om du blivit lurad.

Skapa egna bitcoins? Varför inte!

Nästa steg som en del bitcoinentusiaster brukar ta är att syssla med mining som rent förenklat innebär att man tillverkar egna pengar. Det som man bör tänka på är att man ska ha rätt hårdvara samt även ha tillgång till billig el. Valutan genereras i din egen dator och detta drar så klart en hel del ström. Förhoppningsvis har du nu lite mer kött på benen gällande en kryptovaluta på uppgång och kan sätta igång.