Annons:

Renoveringsdags? Så väljer du rätt golv

När du ska välja golv är det först och främst en fråga om smak, men de olika golvsorterna passar till olika rum och har även sina för- och nackdelar. Att lägga nytt golv behöver varken vara svårt eller komplicerat, framför allt inte om du lägger tid på eftersökning och väljer ett golv som passar dig och ditt hem. Här kommer några tips som du kan ha i åtanke när du ska byta eller lägga nytt golv.

Renoveringsdags? Så väljer du rätt golv

Göra det själv eller anlita hjälp?

Att lägga golv behöver som sagt inte vara komplicerat. Om du har bestämt dig för att själv göra arbetet men inte har så stor erfarenhet av golvläggning så kan ett Pergo laminatgolv vara en praktisk lösning. Med ett laminatgolv med klicksystem så klickar du smidigt ihop golvplankorna med varandra tills hela golvytan är täckt. Var uppmärksam på att ha rätt verktyg innan du sätter igång - det behövs både penna och tumstock till att mäta upp hur stora brädor du behöver. Använd en sticksåg till att såga ut golvplankorna, och en hammare, ett klackjärn och slagkloss för att klicka golvet på plats. Vill du ha hjälp med att lägga golv så kan du anlita en golvfirma till att göra arbetet åt dig, det kan till exempel vara en bra idé om du funderar på att sätta in ett trägolv.

Vilket golv passar bäst och var?

De allra vanligaste golvsorterna är parkettgolv, laminatgolv, linoleum och vinylgolv. Ditt val beror på hur mycket tid och pengar du vill lägga på själva installationen av golvet, samt skötsel och behandling av det när det väl är på plats. Trägolv behöver till exempel ofta mer skötsel än vinyl och laminat, och slits snabbare. Därför bör du också ha i åtanke vad golvet ska tåla - har du barn och djur hemma så kommer golvet förstås att utsättas för mer slitage. Därför kan golv som laminat och vinyl vara mer praktiskt än trägolv. I kök och badrum krävs lite mer eftertanke vid val av golv, eftersom golvytorna i dessa utrymmen gärna ska vara lätta att göra rent och tåla spill och vatten.