Annons:

Så har sms-lån sett ut genom åren

Smslån eller mikrolån/internetlån som de även kallas för är en form för snabblån som tycks ha blivit mer populärt under åren. Smslån är en konsumentkredit som kan hjälpa människor att få pengar till nödutgifter eller ting de drömmer om men inte kan finansiera på andra sätt. Men hur har sms-lån egentligen förändrats genom åren, och är de fortfarande lika riskabla som de var när de kom?

Så har sms-lån sett ut genom åren

Smslån - en konsumentkredit som möjliggör snabbt och smidigt lånande

När smslån kom till Sverige var det precis vad namnet antydde. Ett lån man kunde ansöka om genom ett enkelt sms. När det etablerades använde man sig inte riktigt av uttryck som räntor och amortering. Istället avtalade långivaren och låntagaren om ett belopp som skulle återbetalas inom en viss tidsram. När tidsfristen löpte ut skulle det dessutom betalas ett visst belopp i kostnad för att låna pengarna. Det var alltså ett väldigt dyrt lån men blev snabbt populärt eftersom det möjliggjorde det för människor att ansöka om lån snabbt och smidigt.

I takt med att man insåg att fler och fler människor blev skuldsatta efter dessa konsumentkrediter var staten tvungen att göra något. Under 2018 infördes det därför ett så kallat räntetak, tillsammans med andra åtgärder på marknaden för snabblån och andra högkostnadskrediter. För fanns det inget räntetak för lån och andra krediter, vilket ledde till att långivarna kunde sätta hur höga räntor de än ville.

När de nya regleringarna infördes sattes det ett räntetak på 40% utöver referensränta. Det infördes också ett så kallat kostnadstak, som innebär att ingen högkostnadskredit får ha en kostnad som överstiger kreditens storlek. Löptiden förändrades också, vilket i praktiken innebar att SMSlån inte får förlängas mer än en gång. Dessutom blev kreditbolagen tvungna att vara hårdare i sina kreditbedömningar och marknadsföra sig mer måttfullt.

Idag är branschen för sms-lån mer transparent och har bättre villkor

Meningen med de nya regleringarna var att öka konsumentskyddet och minimera risken för att låntagare blir försatta i hemska skuldfällor. I takt med att dessa regler trädde i kraft för långivarna har branschen förändrats drastiskt. Idag är sms-lån betydligt mer transparenta och kommer med mycket bättre villkor än de någonsin gjort. Samtidigt är det ett lånealternativ som fortfarande har höga räntor jämfört med andra, konventionella banklån.

Trots detta är sms-lån fortfarande en lösning för den som behöver finansiera något snabbt. Snabblån som sms-lån betalas, till skillnad från vanliga privatlån, oftast ut redan samma dag. Samtidigt riktar sig dessa lån ofta till de med sämre kreditvärdighet, eftersom de inte då kan bli beviljat ett traditionellt banklån. Därav den höga räntan eftersom långivaren måste ha någon slags säkerhet.

För att hitta ett sms-lån som inte kostar skjortan är det smart att vända sig till en jämförelsetjänst som jämför sms lån för att hitta ett lån som passar låntagarens behov och förutsättningar. Då får den potentiella låntagaren låneerbjudanden från olika långivare av sms-lån och kan därefter i lugn och ro bestämma sig för det alternativ som passar bäst. Sms-lån har som sagt förändrats genom åren och är idag ett bra alternativ för dig som behöver låna pengar omedelbart.