Annons:

Så navigerar du säkert på internet för att hitta information

Även om internet förvisso förser oss med nyheter och tillåter oss att kommunicera med våra nära och kära, för att nämna några exempel, är det också förenat med risker. En risk är att vi läser information som är helt felaktig och förlitar oss på det som fakta. En annan är att vi utsätts för cyberbrott.

Så hur kan du egentligen navigera säkert online för att få tillgång till all värdefull information som finns där? Det försöker vi besvara nedan!

Så navigerar du säkert på internet för att hitta information

Skumma igenom de tillgängliga artiklarna

För att säkerställa rätt information när du söker information om specifika ting på nätet bör du skumma igenom artiklarna innan du litar på dem. Ibland kan det räcka med att läsa titlarna för att få ett hum om kvaliteten. Välj bloggar och informationssidor med högkvalitativa artiklar, till exempel bloggen Marcus Oskarsson. Här hittar du välskrivna blogginlägg om allt mellan himmel och jord.

Förstå hur du identifierar bluffsidor

Du behöver också ha en viss känsla för vilka webbplatser som är legitima och vilka som är bluff. Tyvärr finns det många webbplatser som innehåller falsk information, vilket i värsta fall kan utsätta dig för fara. Vissa webbplatser lever på att stjäla pengar från dig, till exempel genom att be om dina kortupplysningar.

För att identifiera sådana sidor bör du noggrant kontrollera adressfältet och se så att allt stämmer här. Du bör du aldrig heller upplysa känslig information på en webbplats om du inte är helt säker på att den är legitim.

Bokmärk de sidor du anser är användbara

För att spara tid nästa gång du söker information online föreslår vi att du bokmärker de sidor som du finner användbara fakta. Bokmärk till exempel en portal som runyourtable.se så att du enkelt kan hitta tillbaka till artiklar om allt från teknik, nöje och sport till mat och dryck.

Var vaksam och kritisk på nätet

Sammanfattningsvis gäller det att vara både vaksam och kritisk när du söker information på nätet. För det första finns det en risk för så kallade bluffsidor, eftersom dessa många gånger är nästan omöjliga att skilja från legitima portaler. Men ju mer medveten du är om fenomenet, desto lättare är det att undvika att bli ett offer för cyberbrottslighet.

För det andra gäller det att vara kritisk när du läser. Mycket information på nätet är onyanserat och i värsta fall inte ens sant. Prioritera därför legitima nyhetssidor eller bloggar och informationssidor som de nämnda tidigare, eller exempelvis Frigan.se, som har en samling diverse artiklar inom områden som ekonomi, spel och underhållning.