Annons:

Så tar du till dig ny kunskap på bästa sätt

Dras du med känslan av att du fastnat? Längtar du efter att bryta gamla mönster, prova något nytt eller suktar du bara efter ny inspiration? Att ta del av ny kunskap kan öppna dörrar du inte trodde fanns. Ny kunskap är vägen framåt i livet, uppåt i karriären och kanske till och med bort från gamla vanor. “Jag har inte tid” tänker du. Men det finns många vägar dit. För dig och för alla - oavsett vilka förutsättningar du har.

Så tar du till dig ny kunskap på bästa sätt.jpg

Studera oberoende av tid och plats

Genom att välja bland en av många distansutbildningar har du frihet att studera på dina egna villkor. Det typiska alternativet är en kurs eller utbildning vid universitet eller högskola. Ett flertal folkhögskolor, yrkeshögskolor (YH) och yrkesutbildare erbjuder också distanskurser. Behöver du fortbildning eller spetskompetens kan privata aktörer vara bäst.

Det finns olika typ av distansstudier. Ibland är utbildningarna oberoende av plats, men inte av tid. Det innebär att du kan studera varifrån du vill, men fortfarande måste delta i gruppsamtal eller skriva en tenta på utsatt tid. Vissa distansutbildningar är dock oberoende av både tid och plats, vilket innebär att du kan studera helt i din egen takt och på dina egna villkor.

Studier vid ett universitet, högskola, YH och folkhögskola betyder vanligtvis att du har rätt till studiebidrag. Privata utbildningar omfattas inte av staten vilket innebär att du behöver betala för kurser från privata aktörer. Om det rör sig om kompetensutveckling är det möjligt att din arbetsgivare kan bekosta utbildningen. Kom ihåg att en utbildning är en investering i din framtid, oavsett om du belånar dig för att kunna genomföra utbildningen eller om du betalar för den direkt. En utbildning är en möjlighet att få ditt drömjobb!

Bli allmänbildad

Om du ändå inte har lust att studera kan du fortfarande lära dig nya saker. Du kanske inte får ett intyg eller certifikat, men du kan glänsa i lunchrummet med din allmänbildning. Det enklaste är att ta del av saker som händer i världen genom digitala plattformar. Läs nyheter, lyssna på radioprogram och titta på YouTube-videos för att få kunskap om det allra senaste. Att ha ett samhällsintresse och ständigt hålla dig uppdaterad är det bästa sättet att bli allmänbildad.

Genom att vara informerad blir du en tillgång på jobbet. Det gör det också lättare om du bestämmer dig för att läsa en kurs. Breda kunskaper underlättar när du ska lära dig något nytt. Ju mer du lär dig, desto lättare blir det också att ta till dig ny kunskap.

Läs böcker

Att läsa böcker är hälsosamt - det är sant! Det minskar risken för minnesrelaterade åkommor och kan göra att du lever längre. När vi läser om ett agerande bildas samma band mellan våra hjärnceller som om vi hade gjort det själva - vilket betyder att vi blir smartare av att läsa böcker.

Som vuxen är du fri att läsa de böcker du vill, för det mesta. Skulle du tycka det är svårt att ta dig igenom ett text eller om du inte har tid, du kan du alltid lyssna på ljudböcker. Utöver skönlitteratur kan du nu för tiden hitta faktaböcker i ljudboksform. Något att göra på bussen eller tåget.