Annons:

Så väljer du rätt häck till din trädgård

En vacker häck är en av trädgårdens främsta sevärdheter och väl värd en investering - både när det kommer till tid och reda pengar. En bra häck ramar in din bostad och skapar en unik rumskänsla. Samtidigt ger den dig lä, minskar ljudföroreningar och erbjuder en fridfull atmosfär i trädgården.

Så väljer du rätt häck till din trädgård

Blommande eller vintergrön. Blad eller barr. Rufsig eller stram. Vilken häck man väljer till sitt hem beror i mångt och mycket på tycke och smak - samt om man gillar att klippa häcken eller ej! När det är dags att välja en häck finns det några saker man bör tänka på. Inte minst om man vill att häcken ska se vacker ut året om. Det är även bra att tänka på hur mycket tid och energi man är villig att lägga ner på att underhålla häcken. Slutligen spelar det även roll var i landet du bor. Vissa häckar trivs bättre i södra Sverige - andra klarar sig bra i hela landet.

Några av de större avvägningarna man bör fundera på innan det är dags att betala för sig är följande:

Formklippt eller friväxande häck?

En friväxande häck är något enklare att sköta om jämfört med en klippt häck. En friväxande häck kan man gallra ur vartannat år eller vart tredje år. En klippt häck kräver lite mer handpåläggning eftersom den har mer strikta former. Det innebär i sin tur tätare beskärning i tid, vanligtvis en till två gånger om året behöver du ta hand om din häck.

Vintergrön häck eller lövfällande häck?

En vintergrön häckväxt ger trädgården insynsskydd året om - men man behöver som regel klippa då och då. Exempelvis kan en granhäck bli stor som ett träd om man inte håller efter den. Det är även svårt att klippa tillbaka den när utvecklingen har gått för långt. Exempel på vintergröna häckar är bland annat buxbom, gran, lagerhägg samt vinterliguster. Den sistnämnda brukar behåller bladen om den är planterad i södra Sverige, däremot kan den tappa dessa i norra Sverige.

Blommande häck eller grön häck?

En blommande häck ger dig extra prydnadsvärde och är samtidigt relativt enkel att ta hand om. Har du planer på en häck som blommar är det klokast att välja en som får lov att växa fritt. Du vill inte formklippa en blommande häck eftersom det kan ta bort det mesta av blomningen. Blommande häckar passar särdeles bra vid en entréträdgård som är lite mindre eller om man har en romantiskt lantlig stil på sin trädgård. De kan även vara stilrena avdelare inne i själva trädgården. Det gäller inte minst de längre sorterna som kan rama in utan att för den sakens skull skymma.

Behöver du en snabbväxande häck?

Om du planerar att plantera häckar för att bygga ett insynsskydd eller för dekoration men saknar tålamodet att vänta flera år finns det flera bra val på marknaden. Inte minst ligusterhäck är en klassiker. Men även avenbok, tuja, fläder och häggmispel är bra val om man vill ha en häck på plats så fort det bara går. Tänk på att en häck som är snabbväxande ofta kräver att man beskär den två till tre gånger per år. Detta för att den ska bli tät och välformad.