Annons:

Skillnaden mellan riktnummer och landsnummer?

Riktnummer och landsnummer är ungefär det samma men det finns faktiskt en del skillnader på dessa två begrepp för att inte tala om postnummer som har en helt annan funktion i samhället. Det är inte så särskilt svårt att förstå skillnaden på dessa olika nummer, som vi alla i Sverige faktiskt använder oss av dagligen. Numret är dock viktiga att känna till och veta varför dessa används, för det finns faktiskt en bra orsak.

Skillnaden mellan riktnummer och landsnummer?


Riktnummer när du ringer inom Sverige

För att kunna förstå varför man avna¨damer riktnummer och landsnummer behöver man har lite bakgrundsfakta om vad dessa nummer är för någonting och vad de egentligen har för användningsområde. Det är faktiskt ganska enkelt och en en mycket logiskt förklaring, när allt kommer omkring handlar det om några siffor du slår före själva telefonnumret när du ska ringa till någon person i ett annat län eller i ett annat land.

Lås oss säga att du bor i Göteborg och ska göra om hemma. Du har kanske varit inne på Mynewart.se och kolla på några stora tavlor som du vill hänga upp. Om du då ska ringa till din vän i Stockholm och berätta om ditt fynd behöver du alltså knappa in riktnumret för Stockholm eftersom du själv befinner dig i Göteborg. Om du befinner dig i samma riktnummerområde behöver du inte slå riktnummer.

Landsnummer när du ringer utomlands

Om du å andra sida har en annan vän som bor i förslagsvis Norge eller Finland så ska du inte tänka på riktnummer. Det är istället landsnummer du ska titta efter. Varje land i hela världen ingr å det som kalla den internationella nummerplanen som är ett samarbete mellan alla länder som har telefon kommunikation med omvärlden, det vill säga alla. Varje land har tilldelats ett landsnummer efter ex princip att ju större land, desto kortare landsnummer.

Stora länder som amerikas förenta stater har således ett kort landsnummer, eftersom det är ett stort land befolkningsmässigt. Landsnumret till USA är bara en siffra och det är 001. Sverige som är ett mindre land har två siffror i landsnumret som är 0046. Om man tittar på länder som har tre siffor är det ännu mindre länder. Exempel Finland har en mindre befolkning, än vad Sverige har och har därför landsnummer som består av tre siffror i detta fall 00358.

Principen som används

Landsnumret är allts uppbyggda av den princip att de stora länderna har en siffra och ju mindre befolkning, desto längre landsnummer. Men det gäller inte bara landsnummer samma sak används med riktnummer. Stockholm har 08, Malmö 040 och en ännu mindre stad som landskrona 0418.