Annons:

Underlätta ditt jobbsökande med dessa effektiva knep

Oavsett om du precis blivit färdig med din universitetsutbildning eller varit arbetslös i år - så är arbetsmarknaden tuff. Vi är den mest utbildade generationen någonsin, vilket som leder till att konkurrensen blir svårare och svårare för vart år som går. Men, det finns en del saker man kan göra för att underlätta sitt jobbsökande. Här listar vi några av knepen.

Underlätta ditt jobbsökande med dessa effektiva knep

Skaffa arbetslivserfarenhet

Okej, det låter ju någorlunda motsägande när vi faktiskt är här för att hjälpa dig då du inte har något jobb. Men, har du ingen arbetslivserfarenhet och plötsligt söker efter avancerade jobbtitlar så är det rätt svårt att få denna roll om du har 0 erfarenhet sedan tidigare. Låt oss säga att du hoppade på en universitetsutbildning direkt efter gymnasiet och nu har pluggat i 5 år utan att ens haft tid till att tänka på ett jobb...

En arbetsgivare vill gärna se att du åtminstone någorlunda vet hur man fungerar med andra människor. Att du kan en del vett och etikett när det kommer till arbetsplatser och att du kan mer än bara läsa. Ta därför ett “skitjobb”, eller varför inte utföra lite volontärarbete?

Skapa ett knivskarpt CV

Det första som en arbetsgivare kikar på när du ansöker om ett jobb är ditt CV. Ibland nöjer de sig med att kolla på hur den är designad, och väljer därefter om de ska läsa igenom det eller kasta det i papperskorgen. Just därför är det så enormt viktigt att du faktiskt gör ett CV som är knivskarpt.

Ett CV ska innehålla tillräckligt mycket information om dig för att arbetsgivaren ska lockas av dina erfarenheter och entusiasm, men inte för mycket – och absolut inte onödig information som får hen till att gäspa. Ett CV ska innehålla dina kontaktuppgifter, utbildning och arbetslivserfarenhet. Förutom detta ska det se snyggt ut – och få arbetsgivaren att känna att du är en unik sökande. Du kan få mer inspiration här, så att du kan skapa ett CV som slår alla andra arbetssökande med hästlängder! CV:t ska inte underskattas, det är det som bestämmer om du får komma vidare till en intervju eller inte.

Nätverka och skaffa referenser!

Ibland inträffar jobbmöjligheter på de mest osannolika tillfällena. Därför är det viktigt att du är öppen för kommunikation och nätverkande med andra inom ditt område. Det spelar ingen roll om det är via events, e-post eller sociala medieplattformar som LinkedIn. Kom i kontakt med andra och gör din närvaro känd.

En annan viktig aspekt inom jobbsökandet är att få ihop referenser. Detta ger dig ytterligare chanser för att få jobbet du drömmer om! Detta är din tidigare arbetsgivare eller andra som du känner genom ditt nätverk, typ en tidigare kollega. Be dem skriva några goda ord om dina arbetserfarenheter och färdigheter.