Annons:

Utbudet av nöjen online växer snabbt

Under hela människans existens har hon ägnat sig åt nöjen. Under den miljonen år som gick från människans uppkomst till det att hon blev bosatt fanns det lekar, utsmyckningar, ritualer, målningar och annat som var en del av den fantasivärld som alltid funnits hos människan – vilket är en av de främsta skillnaderna mellan människan och djuren.

När hon sedan blev bosatt organiserades nöjen av mer organiserad karaktär. Det var skådespel, sport med mera som enkom var till för att underhålla folk.

Under det att den mänskliga civilisationen utvecklats har nöjena förändrats och raffinerats men de finns fortfarande kvar och de utgör en allt större del av mänskligt liv.

I början av det tredje millenniet efter Kristus kan människor underhålla sig med sport, teater, filmer, spel, resor, upplevelser, dataspel, casino utan svensk licens och mycket annat. Vi har ingen anledning överhuvudtaget att anta att denna utveckling på något plan kommer att stanna av. Mycket av de nöjen som människor ägnar sig åt och den underhållning hon konsumerar har nu flyttat till plattformar online. Vi ser ingen anledning till att denna utveckling kommer att brytas den heller.

Är online ett komplement eller skapas nytt nöje

När man tittar på underhållning och nöje via kanaler online så kan man ställa sig frågan om detta är ett komplement till den underhållning som finns i den fysiska världen, en expansion av denna eller något som ersätter underhållningen i den fysiska världen?

Dessa frågor är mycket komplexa och därför mycket svåra att besvara på ett sätt som i någon mening kommer att vara objektivt sant men vi lutar åt att svaren blir ja på varje delfråga. Online komplimenterar den fysiska världen i vissa avseenden, den expanderar underhållningsindustrin till nya produkter i andra avseenden och den ersätter viss underhållning helt och hållet också.

Även i detta avseende har vi svårt att se att det skulle bli någon långsiktig förändring framöver. Online har helt enkelt blivit en så stor del av vår vardag att det är svårt att se att utvecklingen skulle gå i någon annan riktning än framåt.

Nyheter bland nöjen online

Det kommer hela tiden nya produkter bland de nöjen som finns tillgängliga online, ett av de senaste exemplen är de livekonserter som ges och de gyminstruktörer som är verksamma online. Online krymper också vår värld. Det är numera till exempel möjligt att följa sport från alla världens hörn när som helst på dygnet och väldigt ofta i realtid.

Även här är vi säkra på att utvecklingen kommer att fortsätta framåt utan minskad styrka.

Framtiden för nöjen online

När det gäller framtiden för online så ser den mycket god ut. Det som utmärker online jämfört med offline är den nästan spikraka möjligheten att skala upp verksamheter utan att det kostar något för den som producerar tjänsten. Man kan till exempel ordna en livekonsert för miljoner människor utan att det kostar mer än att ha tiotusen åhörare på ett stadion. Detta är aldrig möjligt i den fysiska världen. Detta gör att även om kvaliteten ibland inte är lika hög, att se något i verkliga livet är ofta mer intressant än att se det online, så kompenseras det mer än väl av de skalmöjligheter som erbjuds online.