Annons:

Vilka är de möjliga hälsofördelarna med Vitamin D?

Att få tillräckligt med D-vitamin har kopplats till att ha ett bättre humör och att man enkelt går ner i vikt.

Det är ingen hemlighet att D-vitamin är ett viktigt näringsämne. Du hittar den i frukostklamrar som ägg, mjölk och befäst apelsinjuice, liksom i vissa svampar och fet fisk som hälleflundra, lax och sill. Din kropp kan även göra det från att spendera tid i solen.

Hur mycket vet du egentligen om vad d-vitamin kan och inte kan göra för din hälsa? Läs vidare för att lära dig om d vitamin tabletter och vikten av goda nivåer av d-vitamin.

Hur skiljer sig d-vitamin från andra näringsämnen?

För att få en bättre förståelse för D-vitamin och forskares långvariga fascination med dess funktioner, vet att inte alla vitaminer och mineraler fungerar i kroppen lika. Det betyder att D-vitamin fungerar som en budbärare snarare än en deltagare i vår ämnesomsättning, vilket potentiellt påverkar allt från vår vikt till hur våra organ fungerar.

Även om forskning om D-vitamin finns i överflöd (och faktumet att halva Sveriges befolkning behöver tillskott), är dess effekt på människors hälsa fortfarande osäker. Det beror till stor del på att majoriteten av D-vitaminstudierna antingen är på djur eller genomfördes i små mänskliga populationer. Viktigast är majoriteten av forskningen om näringsämnet observationellt, vilket innebär att resultaten inte pekar på ett bestämt orsakssamband mellan vitamin D och den potentiella hälsofördelen som studeras.

Studier som producerar sannolika orsaksresultat utförs med en randomiserad, kontrollerad modell, där forskare eliminerar risken för bias och står för potentiellt motstridiga faktorer. Stora randomiserade kontrollerade försök anses vara guldstandarden för forskning, och tyvärr har det inte varit många på vitamin D och dess olika möjliga hälsofördelar, kanske på grund av svårigheten att genomföra dessa försök, brist på finansiering eller omöjligheten av ett sådant scenario.

Med dessa begränsningar i åtanke, här är en djupgående titt på vad vitamin D förmodligen kan göra och definitivt inte kommer att göra för din hälsa.

Vad Vitamin D kan göra för din hälsa

Det är uppenbart att D-vitamin hjälper till vid absorption av kalcium. Utan tillräckligt med vitamin D i kroppen kommer det inte att finnas tillräckligt med sin aktiva form, hormonet kalcitriol. kalciumabsorption gör det möjligt för kroppen att upprätthålla en tillräcklig nivå av detta element såväl som fosfat, vilka båda främjar tillväxt och underhåll av friska, starka ben.

Därför är det ingen överraskning att få tillräckligt med D-vitamin är avgörande för att avvärja bensjukdomar.

Vad du bör ta med dig angående Vitamin D och din hälsa

D-Vitamin är ett viktigt näringsämne som kan hjälpa till att stärka benen och hålla dem starka samtidigt som de potentiellt avvärjer luftvägsinfektioner och håller ditt humör soligt. Men forskning om dess andra effekter måste undersökas ytterligare innan forskare, läkare, och alla andra kan fatta välgrundade beslut om att komplettera eller öka intag av vitaminen.

Fram till dess, kan det kraftigt variera hur mycket D-vitamin du behöver. Men om du är svensk och läser detta, betyder det troligtvis att du behöver mer än genomsnittet av d vitamin tabletter, i och med att Sverige större delen av året inte har den sol vi människor faktiskt hade behövt. Om du misstänker att du har en D-vitaminbrist, tala med din läkare om att få ett blodprov för att kontrollera om din nivå är tillräcklig.