Annons:

Nu är det slut på vedklyvningen - Framtidens kaminer drivs på etanol

Det kommer allt fler kamintyper på marknaden som konkurrerar med den traditionella braskaminen – en av dem är etanolkaminen. Kaminen brinner på bioetanol och blir allt mer populär att installera i nybyggda hus, kanske främst för dess många installationsmöjligheter. En etanokamin är också en bra supplerande värmekälla som kan hjälpa att sänka elkostnaderna under vintersäsongen. Dessutom är den en perfekt samlingspunkt som bidrar med en mysig atmosfär.

Nu är det slut på vedklyvningen - Framtidens kaminer drivs på etanol

Etanolkaminen passar till alla ändamål

Det finns en stor mängd modeller och typer av etanolkaminer från Etanolkamin-shop och kan ses både i hotellobbyn, på restaurangen, uteserveringen eller i det privata hemmet. Gasolkaminer finns också, men det finns strängare krav. Både typ av skorsten/ventilationsutdrag, typ av gas och installationsmöjligheterna varierar för olika gaskaminer, men de flesta har gemensamt att de kan styras med en fjärrkontroll eller app.

Det är möjligt att välja kaminer som är anslutna till en gasolflaska eller ett gasnät. Beroende på var i Sverige man bor är valmöjligheterna olika och en gaskamin kopplad till en gasolflaska är den modell som passar oavsett vart du bor.

Med en gaskamin eller etanolkamin är det nästan bara fantasin som sätter gränser när den ska installeras. En gaskamin kan nämligen fås med antingen en, två, tre eller fyra glasförsedda sidor, vilket är en bidragande faktor till dess popularitet. Det finns dessutom helt fristående modeller, det enda du behöver ta hänsyn till är möjligheten för att kunna installera ett ventilationsrör till kaminen.

Montering av gasolkamin

En gasolkamin monteras med en skorsten/ventilationsrör som dras ut till den friska luften. Skorstensröret har dubbel funktion där det yttersta lagret från röret förser kaminen med syre, medan det inre röret har syftet att leda bort den förbrända gasolen.

Skorstenen kan installeras på flera olika sätt:

  • Det kan dras rakt ut genom ett tak
  • Det kan dras ut genom en fasad
  • Det kan dras i en existerande skorsten

Det är också möjligt att göra andra lösningar för skorstenen – detta ska dock godkännas av producenterna.

En gasolkamin får inte installeras av en privatperson, utan det krävs att en auktoriserad VVS-installatör som får installera gas gör installationen.

Vad kostar en etanolkamin?

Det är stor variation för vad en etanolkamin kostar och varierar mellan ca 2 000 – 120 000 SEK i dagsläget. Priset för en etanolkamin beror på vilken kamin du väljer, hur den ska installeras och av vem.

Jämför man med andra kamintyper är en etanolkamin ofta en billigare lösning än el-, gasol- eller braskaminen. Det gör eldstaden ganska attraktiv.

Driftkostnaden för en etanolkamin är lite dyrare än om man jämför med en klassisk braskamin, dock är det svårt att bedöma exakt pris, då det beror på val av bioetanol och vad den kostar lokalt. Dock är arbetet för att driva kaminen med etanol betydligt mindre, du behöver till exempel inte gå ut och klyva ved innan du kan tända din värmande brasa.

Därför ska du välja en gasolkamin eller etanolkamin

Trots det högre priset och installationskraven hos en gasolkamin, får man mycket kamin för pengarna. Kaminens installationsmöjligheter innebär en stor frihet där kreativiteten verkligen kan skapa en unik kamin som drar blickarna till sig. Med gasol som bränsle är värmeeffekten också hög och kaminen hjälper att värma sina omgivningar när den är igång. Med en fjärrkontroll eller app kan dessutom mängden värme och lågornas intensitet justeras och detta gör kaminen till en modern och exklusiv inredningsdetalj i alla slags miljöer. Etanolkaminer är billig att använda och du får mycket eld för pengarna. Det finns också dyrare elektriska etanolkaminer. Dessa måste vara anslutna till el och ska alltid överensstämma med Elsäkerhetsverket.